Turnkey verwerkingslijnen

Hennep voor textiel

Hennep- en vlasvezels worden al duizenden jaren gebruikt voor de productie van (linnen-)textiel. Ze bieden een brede waaier aan voordelen bij het gebruik voor kledingtextiel. De belangrijkste troeven zijn hun duurzaamheid, ademend vermogen, vochtafvoer, milieuvriendelijkheid, comfort en bescherming tegen UV stralen.

Hennep- en vlasvezels zijn luchtig en ademend, waardoor kleding gemaakt van deze vezels zeer comfortabel is om te dragen bij warm weer. Het zijn duurzame gewassen die weinig water en geen pesticiden nodig hebben om te groeien. Kledij gemaakt van deze vezels zijn dus bovendien ook nog eens milieuvriendelijk.

 • Het omzetten van hennepvezels in hoogwaardige textielmaterialen met behulp van de traditionele methoden om vlasvezels te verwerken, heeft de afgelopen jaren veel aan belangstelling gewonnen. Vanwege het verschil in lengte tussen hennep- en vlasstengels, was de oogst van de hennepplant de kritieke stap bij het verwerken van vezels voor textieltoepassingen. Met de verwerkingsapparatuur voor vlasstro in gedachten, moeten de hennepplanten op een vergelijkbare manier worden voorbereid.

 • Daarom worden de hennepstengels tijdens de oogst in parallelle, georiënteerde rijen of zwaden op het veld geplaatst. In tegenstelling tot vlas, dat uit de grond wordt getrokken, wordt hennep aan de onderkant afgesneden. Met de gebundelde krachten van Cretes (kennis van hennepvezelverwerking) en Union (gerenommeerde fabrikant van vlasoogstmachines) werd een innovatieve en revolutionaire oogstmachine ontwikkeld speciaal voor langvezelige hennep. Deze manier van oogsten is gepatenteerd door Cretes.

  Zodra de hennepzwaden zijn gevormd, blijven ze enkele weken op het veld liggen. Dit wordt het rootproces genoemd. Vanaf dit punt kunnen standaard vlasmachines gebruikt worden voor de verdere verwerking; tijdens het roten de stengels omkeren en aan het eind oprollen tot ronde balen met koorden ertussen net als vlasstengels. Deze balen worden vervolgens van het veld naar een loods gebracht waar ze blijven tot ze kunnen worden verwerkt op een (vlas)zwingelturbine.

 • Een zwingelturbine "reinigt" de vezels. Na het afwikkelen van de strobalen worden de houtachtige kernen van de stengels gebroken en afgeschraapt (~de lemen). Aan het einde van de lijn controleert een operator de kwaliteit van de vezels voordat ze in kleine, ronde balen worden geperst. Oorspronkelijk ontworpen voor de verwerking van vlasstro, kunnen deze verwerkingslijnen nu ook voor hennep worden gebruikt. Cretes kan u voorzien van ultramoderne machines voor de transformatie van hennepstro tot gezwingelde vezel. Met meer dan 100 jaar ervaring in het vervaardigen van machines voor het verwerken van bastvezels, kunnen wij uw complete fabriek ontwerpen en bouwen.

  Het zwingelen van de lange vezels is één ding, maar ook de verdere verwerking van de bijproducten mag niet worden vergeten. Afhankelijk van uw specifieke noden, wensen en doelmarkten kan Cretes u kant-en-klare oplossingen voorstellen voor het verder reinigen van korte vezels, voor verwerken van de lemen en voor de stofafzuiging van de ganse lijn. We hebben wereldwijd installaties geleverd voor vlas, hennep of kenaf met doorvoercapaciteiten variërend van 1 tot 12 ton per uur inputstro.

 • Nadat de lange vezels van het houtachtige materiaal zijn gescheiden, zijn ze klaar om te hekelen en om tot garen te worden gesponnen. Hekelen houdt in dat de vezels door een reeks kammen met steeds fijnere tanden worden gehaald, die eventuele resterende onzuiverheden verwijderen en de vezels rechttrekken. Spinnen is het proces waarbij de vezels in elkaar worden gedraaid om een sterk en duurzaam garen te creëren.

  De garens kunnen vervolgens worden geweven tot stoffen met verschillende texturen en kenmerken, waardoor hennep een veelzijdige en duurzame keuze is voor textielproductie. Weven is het proces waarbij de garens met elkaar verweven worden om een stuk stof of weefsel te creëren. Dit gebeurt op een weefgetouw. Bovendien kan een geweven stof een veredeling krijgen om het uiterlijk, de textuur en de duurzaamheid te verbeteren. Er bestaan uiteenlopende methoden, waaronder bleken, verven en verzachten.

 • Kortom, het proces om hennepvezels om te zetten in textielmaterialen met behulp van de traditionele methode om vlasvezels te verwerken, is een tijdrovend maar lonend proces. Het eindresultaat is een sterke en duurzame stof die al duizenden jaren wordt gebruikt. Hennep is een hernieuwbare hulpbron die kan worden gekweekt zonder het gebruik van pesticiden of herbiciden, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is. Bovendien zijn hennepvezels van nature antibacterieel en hypoallergeen, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in kleding en ander textiel. Naarmate meer en meer mensen geïnteresseerd raken in duurzame en milieuvriendelijke materialen, zal hennep ook een steeds populairdere keuze voor textielproductie worden.

 • Meer dan 100

  jaar ervaring

 • Turnkey

  projecten

 • Bedrijf van de
  Valtech Group