Machines

Oogstmachine voor textielhennep

Hennep gekweekt voor textielvezeltoepassingen wordt geoogst wanneer ongeveer de helft in bloei staat. Vanaf dit moment beginnen zich secundaire vezels te vormen en neemt het gehalte aan lignine sterk toe. Dit maakt de verdere verwerking moeilijker en heeft ook nadelige gevolgen voor de vezelkwaliteit.

Voor de productie van textielhennep op basis van lange vezel, is het belangrijk dat deze na het oogsten verder kan verwerkt worden zoals vlas. In tegenstelling tot vlas groeit hennep echter tot hoger dan 2m. Cretes ontwikkelde als eerste een specifieke oogstmachine die de hennepstengels maait op twee hoogtes en daarna nog de blad- en bloemtoppen verwijdert. Op deze manier worden op het veld zwaden bekomen met mooi evenwijdig neergelegde stengeldelen die ongeveer 90 cm lang zijn (net als vlas). Deze manier van oogsten is door Cretes gepatenteerd.

 • De Cretes hennepoogstmachine is geschikt voor het oogsten en het op lengte afsnijden van hennepstro. Het doel is om na het oogsten, stengels te bekomen die mooi parallel, met een lengte van max. 1m kunnen gevoed worden in een zwingelinstallatie (net als voor vlas). Gedurende het oogsten worden de stengels afgesneden en op het veld neergelegd in evenwijdige banen (~zwaden). Deze techniek is algemeen gekend voor vlas. Het oogsten van hennep is veel moeilijker, maar hiervoor heeft Cretes een speciale machine ontworpen om tot eenzelfde resultaat te komen.

 • De hennepoogstmachine van Cretes is een getrokken machine (trekker van min. 200PK nodig) die tot 1,5hectare per uur kan oogsten. Dit is natuurlijk afhankelijk van de vorm van het veld en de kwaliteit van de hennep. De machine kan stengels oogsten met een maximum lengte van 2,5m en een maximum diameter van 8mm. Een snijmechanisme is ook voorzien voor het verwijderen en afvoeren van de toppen.

 • Meer dan 100

  jaar ervaring

 • Turnkey

  projecten

 • Bedrijf van de
  Valtech Group