Turnkey verwerkingslijnen

Kloddenreiniging

Complete verwerkingslijn voor het reinigen van vlasklodden, modulair opgebouwd uit componenten voor het openen, reinigen en inpersen van de vlasvezels. De standaardwerkbreedte van de lijn is 1,5m en de lengte is afhankelijk van het aantal reinigingsmodules dat wordt geplaatst.

Kloddenreiniging
 • De vlasklodden worden aan de verwerkingslijn gevoed in de vorm van rechthoekige balen. Nadat de binddraden van de balen zijn verwijderd, worden de vlasklodden geopend. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een vooropener voor het grof openen met daarna een chargeuse voor het fijner openen en doseren. Andere opstellingen zijn perfect mogelijk. De exacte layout van een lijn wordt telkens in overleg met de klant uitgewerkt.

 • De geopende vlasklodden gaan vervolgens naar een reeks reinigingsmodules. In samenspraak met de klant wordt een aantal afwegingen gemaakt op basis van gewenste capaciteit, reinigingsgraad, bestaande machines, etc. om tot de best passende opstelling te komen. Een vaak voorkomende manier van werken na het openen is een combinatie van een horizontale schudder gevolgd door een kloddentrommel met stijgende schudder en een horizontale schudder om te eindigen. Er bestaan echter talloze variaties dankzij het modulaire ontwerp van deze componenten.

  Het doel van de schudders en trommels is het kammen van de vezels, het breken en losmaken van de lemen en het afscheiden van die lemen. Onder de schudders en trommels wordt een lange transportband gemonteerd om deze afgescheiden lemen af te voeren naar één punt.

  Tijdens het verwerken van de vlasklodden komt stof vrij. Op de lijn zijn op meerdere punten openingen voorzien om een ontstoffing op aan te sluiten. Op die manier wordt stof verwijderd en blijft zowel het vlas als de omgeving rond de lijn stofvrij.

 • De propere vezels worden op het einde van de lijn in balen geperst. De vezels kunnen door middel van luchttransport in een balenpers gebracht worden, maar vaak wordt geopteerd voor een balenpers in lijn met de rest van de machines. Dat maakt het makkelijk om de vezels via een lepelband omhoog te brengen tot in de vulschacht boven de pers, een eenvoudige en goedkope oplossing.

  De balenpersen worden sedert jaar en dag gebouwd door onze zusterfirma Valvan, maar worden door Cretes verdeeld en kunnen geïntegreerd worden in een complete verwerkingslijn.

 • Meer dan 100

  jaar ervaring

 • Turnkey

  projecten

 • Bedrijf van de
  Valtech Group